Buah Mengkudu atau nama saintifiknya ialah Morinda Citrifolia telah digunakan oleh penduduk Polinesia dan kepulauan Carrabien dalam mengubati pelbagai penyakit dan untuk menyihatkan badan. Di Malaysia, pengunaan mengkudu agak terbatas dan dipandang remeh. Kajian secara saintifik lebih 40 tahun telah dijalankan oleh Dr. R.M Heineike. Buah mengkudu telah dijadikan dalam bentuk jus untuk memudahkan penggunaannya dan juga untuk menghilangkan rasa busuk. Spesis mengkudu adalah antara spesimen yang banyak tersebar. Antara faktornya ialah sifat daya tahan biji-benihnya yang berupaya terapung untuk tempoh masa yang lama. Pepohon mengkudu boleh mencapai ketinggian sehingga 35 kaki atau 10 meter tinggi dengan bebunga putih. Dengan sifatnya yang istimewa, iaitu berbunga sepanjang tahun, dapat menghasilkan buah yang silih berganti.
Amalan Tradisi
Kajian Saintifik
Kandungan yang paling penting dalam buah mengkudu adalah proxeronine. Proxeronine ini akan membentuk Xeronine apabila dimakan dan Xeronine ini boleh membaiki sel-sel yang rosak dan mengaktifkan sel-sel yang lemah. Salah satu unsur penting dalam mengudu ialah Damnacanthol yang boleh bertindak sebagai anti-virus dan anti-tumor yang boleh bertindak keatas beberapa jenis barah paru-paru.
Beberapa kajian klinikal menunujukan mengkudu dapat menolong masalah penyakit buah pinggang yang teruk. Ia juga menunjukkan sifat "anti-inflammatory" yang boleh membantu dalam merawat "arthritis". Dalam percubaan keatas tikus, berat badan, kesuburan sel darah putih dan kekuatan berenang bertambah setelah diberi jus mengkudu.
Secara umunnya, buah mengkudu boleh membantu dalam penyakit dibawah. Semua penyakit-penyakit yang dicadangkan disini mungkin tidak memberi kesan yang sama :
- Tekanan Darah tinggi
- Barah
- Penyakit Jantung
- Kencing Manis
- Masalah Seksual
- Lemah badan
- Berat badan berlebihan(Kegemukan)
- Masalah buah pinggang
- Fikiran serabut
- Alahan seperti alahan daripada makan udang dan ketam
- Arthiritis
- Masalah penghadaman
- Angin Ahmar
- Masalah tidur
- Ketagihan merokok
- Masalah Penafasan
- Kurang Tenaga
- Batuk
- Cacing
- Gout
- Asma
- Resdong
- Gastrik
- Tumor
- Luka Kecil
- Kelumumur
- Kebengkakan
- Keracunan Makanan
PENYELIDIKAN TERHADAP BUAH NONI DENGAN PERUBATAN MODEN
Saintis pertama yang mengkaji tentang buah Noni ialah seorang ahli biokimia yang terkenal, Dr. Ralph Heinicke. Beliau turut mendapati kandungan proxeronine dan proxeronase dalam buah Noni. Maka, Dr. Heinicke telah merumuskan bahawa buah Noni ialah sumber terbaik pembentukan protein dalam badan manusia.
Jom jalan-jalan tengok Rahmad Mega....!!
ReplyDelete